1. GRAVÍROVÁNÍ
Gravírování ( nikoli to strojové ), které nás zajímá je to ruční gravírování. Ať to, při kterém rytec drží v ruce rotační brusnou tužku a tou gravíruje motiv na sklenici, nebo rytec, který drží v ruce sklenici a tou pohybuje po točím se kolečku pevně připnutém ke gravírovacímu ryteckému stroji a odbrušováním většího množství skla, vytváří reliéf, tedy odbroušenou hloubku ve skle, ale jen takovou, aby ji neproryl. V tomto případě je důležité použití vody pro chlazení a odplavování odbroušeného skla pryč.
2. BROUŠENÍ, KULENÍ ŘEZÁNÍ A HRANAŘINA
Tyto techniky jsou vlastně podobné, spadá do nich také i rytí skla.
Jde o odbrušování, obrušování, nebo vybrušování určitého dekoru brusnými koly různě tvarovanými, hrubými či jemnými, v závislosti na tom, kolik materiálu chceme odebrat a jakou stopu po brusu zanechat. Nejvíce se snad liší hranařina, jelikož se brousí na boku kola, proto toto kolo je položeno vodorovně, stejně jako hrnčířský kruh. Díky rovné ploše je možné docílit opravdové roviny. Ostatní brousící techniky odebírají sklo po obvodu kol, proto jsou kola svisle uchycena. Brusivo je vždy součástí kola, snad někdy mimo leštění, kdy se nanáší leštící směs nan kolo. Při broušení je zapotřebí chladit vodou, která i čistí kolo, které lépe bere.